je poorten openzetten voor bittorrent
door


introductie

Als je regelmatig download met BitTorrent-applicaties zul je ongetwijfeld een keer de term 'firewalled' tegen zijn gekomen. Ook zul je waarschijnlijk wel eens opmerkingen hebben gehoord over dat je je 'poorten' niet open hebt staan en dat andere mensen geen connecties met je kunnen maken. En je zult ook vast wel eens keer naar deze pagina verwezen zijn, en helemaal onderaan gelezen hebben dat het nu toch echt tijd is om je 'poorten open te zetten'. De vraag is alleen hoe? Omdat veel mensen de bomen door het bos niet meer zien hier een simpele handleiding hoe je eindelijk je poorten open kan zetten en hoe je niet meer 'gefirewalled' bent.

Voor deze handleiding ga ik er van uit dat je Windows XP hebt. Als client gebruiken we BitComet. We zijn verbonden via het internet via ADSL, met een Speedtouch 510-modem (zie illustratie). Het modem wat je krijgt bij de meeste ADSL-abonnementen (ondermeer Planet en XS4ALL). Ik ga er even van uit dat je geen router met een ingebouwde firewall hebt.

STAP 1:
een vast ip-adres

De eerste stap is dat we je een vast IP-adres gaan geven in plaats van dat dit elke keer automatisch wordt toegewezen via DHCP. Hiervoor moeten we even vanaf de command line werken.

Ga naar 'Uitvoeren' in het startmenu en typ hier het woord 'cmd' in. Klik op OK.

Je krijgt nu een zwart scherm wat je mischien in een ver verleden ooit nog eens hebt gekend van MS-DOS. Tik in: ipconfig /all en druk op enter. Je krijgt nu een scherm wat ongeveer lijkt op het volgende plaatje:

Schrijf nu de volgende gegevens op: het IP-adres, het subnetmasker, standaardgateway en de DNS-server. Deze hebben we later nodig. Tik nu exit in en druk op enter om dit scherm af te sluiten.

We gaan nu deze informatie invoeren in de netwerk-instellingen van Windows. Open het Start-menu en klik met rechts op 'Mijn netwerklocaties' en open nu de Eigenschappen.

 

 

 

Klik met de rechtermuisknop op 'LAN-verbinding' en klik op Eigenschappen. Je krijgt nu een lijstje te zien met allerlei protocollen. Uit deze lijst selecteer je 'Internet-protocol' (TCP/IP) en klik je op eigenschappen. Je krijgt nu dit venster te zien:

Je selecteert 'Het volgende IP-Adres gebruiken' in plaats van 'Automatisch een IP-adres laten toewijzen'. In de velden vul je in wat we eerder hebben opgeschreven van de informatie uit het DOS-venster. Klik op OK, en nog een keer op OK in het Netwerkinstellingvenster. Windows gaat nu de nieuwe instellingen gebruiken. Dit kan een paar seconden duren. Je hoeft Windows niet te herstarten.

Je bent nu klaar voor stap 2: BitComet juist instellen.

 

STAP 2:
bitcomet configuren

We gaan nu BitComet juist configuren. Open Bitcomet en ga naar Instellingen -> Instellingen (of maak gebruik van de shortcut: CTRL-P). Je krijgt nu dit venster te zien:

Bij 'Listen poort' vul je nu een willekeurig getal in van vijf cijfers, beginnend met een '5'. Dit is de poort die we zo gaan openzetten. Je kunt bijvoorbeeld een getal invullen als '51234'. Bedenk hiervoor zelf een getal, dan hou je het zo veilig mogelijk. Onthoud dit getal goed, want dit gaan we zo gebruiken om je poorten open te zetten. Ga nu naar 'Verbinding' onder 'Meer Opties' aan de linkerkant van het scherm en haal de vinkjes weg bij de eerste drie opties die je in de lijst ziet staan. Je bent nu klaar om de poort open te gaan zetten op het modem.

STAP 4:
de poort openzetten op het modem

Om de poort open te zetten op het modem moeten we naar de configureermodule van de Speedtouch 510. Deze zit vrijwel altijd onder een IP-Adres wat je gewoon in je browser kan intikken: 10.0.0.138. Ga dan linksonder eerst naar 'Advanced' en dan naar 'NAT'. Je krijgt dan dit scherm:

Het zal er iets anders uitzien, aangezien je waarschijnlijk nog geen open poorten hebt. Hier moet je vervolgens een nieuwe entry aanmaken. Klik hiervoor aan de rechterkant van het scherm op 'New'. Je vult dan vervolgens in het formuliertje je gegevens in:

Bij 'Inside-Ip' vul je je ip-adres in wat je eerder hebt opgeschreven. Outside IP kan je op 0.0.0.0 laten. Bij Inside en Outside Port vul je de poort in die je bij BitComet hebt opgegeven. Klik op 'Apply' om de regel in te voeren en vervolgens op 'Save All' linksboven om de instellingen op te slaan. Je bent nu klaar voor de laatste stap: de poort openstellen in je firewall.

STAP 4:
De poort openzetten in je firewall

Goed, we zijn nu bij de laatste stap aangekomen: de poort openzetten in je firewall. Als je geen software-firewall hebt kun je deze stap overslaan. Je moet in je documentatie van je firewall opzoeken op welke manier je poorten kan vrijgeven. Dat verschilt per softwarepakket. Je kunt op deze pagina kijken hoe het moet in je specifieke pakket, bijvoorbeeld voor de firewall die standaard in Windows zit. Als je dat hebt gedaan moet je in principe je poorten open hebben gezet en ben je klaar!

STAP 5:
Conclusie

Als het goed is moeten nu je poorten openstaan. Je kan het nog even controleren op deze pagina. Voer bij het poortnummer de poort in die je hebt aangegeven bij BitComet en bij de 'Hash' de lange code die bij BitComet bij de 'details' staat. Je kan 'm vaak ook vinden op de detail-pagina van de torrent die je aan het downloaden bent op de bijbehorende website.

Als het toch nog misgaat nog een lijstje met links:

  • De Bittorrent-FAQ. Vooral deze vraag.
  • Het forum van BitComet.
  • Portforward.com. Met informatie over vrijwel alle Routers en Firewalls en hoe je daar de poorten kan openzetten.Ze hebben ook een forum.

Veel succes!

--